Akce

Adresa

Dlaskův statek
Dolánky 12
511 01 Turnov

Kontakt

Tel: 481 322 954
(Dlaskův statek)
Tel: 481 322 106
mail@muzeum-turnov.cz
(Muzeum Českého ráje)

Svatováclavské posvícení na Dlaskově statku

28.09.2024

Svatováclavské posvícení na Dlaskově statku
28. září 2024 (9.00–17.00 hodin)

Hudba, tanec, koláče a pečené selátko, takové bude Svatováclavské posvícení na Dlaskově statku v Dolánkách. Již tradiční podzimní muzejní akcí si připomeneme, že pro naše předky bylo posvícení nejen svátkem, ale i zábavou, na kterou se těšili snad všichni lidé na vesnici, ve městě i na panovnickém dvoře. Po staletí byla tradice tohoto svátku spojena nejen s připomínkou posvěcení místního kostela, ale také s oslavou ukončení podzimních prací. Žně se oslavily jen krátce dožínkami, ale tím práce na poli nekončila. Bylo třeba zajistit podzimní orbu a pole osít, krmení pro dobytek dostat pod střechu, sýpky naplnit sklizeným obilím, do spíže uložit nové zásoby cibule, česneku, máku a ořechů, do sklepů jablka, hrušky a švestky. Teprve potom nastal čas odpočinku a zábavy, a s ním i posvícení, svátek spojený s hojností jídla, masa, pečiva, dostatkem pití a zábavy. Od dob středověku patřil u nás k nejvýznamnějším v roce. Zejména v hospodářských oblastech byl považován za určité vyvrcholení hospodářského roku. Posvícení proto nebylo svátkem jednoho dne. Nedělní „zlaté“ se někde protáhlo na celý týden. V případě, že se na poli a v sadě urodilo, objevovaly se na stolech během posvícenském hodování nejrůznější pochoutky. Nedělní oběd byl nejbohatší v celém roce a dostatek jídla včetně masa měli na stole i chudí. Podávala se hustá polévka, různé druhy masa včetně tučné husy, zabijačkové dobroty, knedlíky, zelí, smetanové omáčky, chybět nesměly mísy plné koláčů a džbánky plné dobrého piva. Koláče se pekly ve velkém. Byly jich potřeba na roznášku při zvaní na sousedů na hostinu, podávaly jako sladká tečka po opulentním obědě a taky se rozdávaly hostům jako výslužka. Nejčastěji bývaly kulaté, ale i čtvercové či obdélníkové na plech, tzv. německé, svazované, různě splétané a stáčené, velké i malé, s náplní makovou, tvarohovou, povidlovou, hruškovou, jablečnou, ořechovou, různě zdobené, s drobenkou i bez. Ty malé byly nejžádanější, protože v našem kraji platilo nepsané pravidlo, že čím menší koláček tím slavnostnější. Od 19. století se pod vlivem panské a městské kuchyně připravovaly na posvícení i koblihy, trdelníky, ale také bábovky, preclíky, oplatky či trubičky.

Pokud je vám tak trochu líto, že se posvícení u vás už nedrží, přijďte si ho užít na Dlaskův statek v Dolánkách, kde bude mít možnost nejen vidět, jak se dříve posvícení slavilo, ale také si upéct posvícenský koláček, ochutnat dobrou pečínku a orosené pivo, které k tomuto svátku u nás vždycky patřilo.

Program:
10:00    Písničky a říkanky s Evou Kordovou
11:00    Folklórní soubor Lipka z Pardubic
12:00    Divadlo Kozlík – O Červené Karkulce
13:00    Folklórní soubor Lipka z Pardubic
14:00    Divadlo Kozlík – Vodnická pohádka
15:00    Různá dobrá společnost – hudební skupina (lidová, folkrocková a židovská hudba)

Řemeslné dílny pro děti – pečení posvícenského koláče a výroba dřevěné káči.

Tradiční jarmark a občerstvení.
Vstupné: dospělí 100 / děti 50 / rodina 230 Kč
Změna programu vyhrazena.

X