Akce

OTEVÍRACÍ HODINY

Otevřeno denně kromě pondělí:

květen – září:
9:00 – 17:00 hod.

říjen – duben:
9:00 – 16:00 hod.

KONTAKT

Tel: 481 322 106
mail@muzeum-turnov.cz

Kráska z Kladiny – 3 000 let staré bronzové vědro na vaření piva (Přednáška)

13.11.2024

Východočeského muzea v Pardubicích: Kráska z Kladiny – 3 000 let staré bronzové vědro na vaření piva

Kráska z Kladiny
Prezentace a projekt Kráska z Kladiny představuje zcela unikátní nález bronzového vědra objevený v roce 2017 na Pardubicku.
Rozborem usazenin bylo následně zjištěno, že vysoce řemeslně a umělecky ztvárněné vědro z pozdní doby bronzové obsahovalo prosné pivo dochucené směsí bylin. O celém nálezu, stejně jako charakteru piva, jež se na základě rozboru začalo vařit, a které budete moci ochutnat, přijedou přednášet pracovníci Východočeského muzea v Pardubicích.

Bronzové vědro z Kladiny na Pardubicku je kompletně dochovanou, mistrovsky zdobenou nádobu z bronzového plechu, která byla do země uložena téměř před třemi tisíci lety. Analogická nádoba není z České republiky známa. Její „starší“ sestry jsou hledány až v karpatské oblasti. Je velmi pravděpodobné, že právě odtud k nám někdy v průběhu 10. století př. n. l. doputovala – snad jako luxusní předmět směny či dar pro tehdejšího vládce. Jednoznačně měla silný rituální význam a díky detailní práci kolegů z řad palynologů a chemiků, se v jejím nitru podařilo nalézt pozůstatky většího množství bylin a především prosa. O to zajímavější je zjištění, že proso prošlo varem – v nádobě se tedy nacházel unikátní nápoj – pravděpodobně pivo. Sluneční Bárka, pivo inspirované tímto nálezem a podávané při přednášce, je společně s krátkým hraným dokumentem důležitou součástí našeho projektu Kráska z Kladiny, který je zároveň chuťovou esencí zážitkové archeologie.

Muzeum Českého ráje v Turnově / 13. 11. 2024 od 17:00 / Vstupné: 50 Kč

 

X