MĚŠŤANSKÝ PIVOVAR TURNOV

Kontakt: +420 481 322 106 / mail@muzeum-turnov.cz

MĚŠŤANSKÝ PIVOVAR TURNOV

Logo Měšťanský pivovar Turnov
Logo Měšťanský pivovar Turnov

Společnost Měšťanský pivovar Turnov a. s. byla založena v roce 2012 s cílem obnovit historickou tradici vaření piva v Turnově, která patrně sahá až k počátkům města, tedy snad až k polovině 13. století. Přes nejrůznější problémy, zejména zákazy od vrchnosti v průběhu novověku, se pivovarnictví v Turnově udrželo až do 20. století, kdy z moci úřední ukončil svou činnost v roce 1942 poslední turnovský pivovar.

Nově založený podnik zde byl vybudován v letech 2016 až 2018 a své místo našel v bývalém průmyslovém areálu Na Lukách čp. 669. Vlastní výroba piva zde byla plně zahájena počátkem roku 2019. Spojením moderních technologií, tradičních postupů a receptur, kvalitních surovin a bohatých zkušeností sládka Pavla Blaževiče, vznikl hodnotný řemeslný produkt – pivo s osobitou plnou chutí a barvou.

Svou velikostí a výstavem se pivovar řadí do kategorie minipivovarů. V roce 2023 produkce pivovaru činila 2500 hektolitrů. Kapacity kvasných a ležáckých tanků se však dále navyšují. Pod taktovkou sládka Pavla Blaževiče se zde vaří spodně kvašená Turnovská světlá osmička, desítka, světlá i tmavá dvanáctka a Turnovská zimní třináctka. Všechna piva jsou nepasterovaná, nefiltrovaná a jsou výrazně chmelená.

Pivo z místního pivovaru můžete ochutnat výhradně v síti restaurací s názvem Turnovská pivnice. Podniky najdete nejen v Turnově, ale i v Praze, v areálu Obří sud Javorník, v Příhrazech či Starých Splavech. V roce 2022 byla otevřena přímo u turnovského pivovaru designová restaurace s venkovním posezením s kapacitou 300 míst, která se ihned po otevření stala vyhledávaným místem jak mezi místními, tak návštěvníky města. Zajímavým počinem se zdá také celková rekonstrukce areálu přímo pod věžemi Příhrazských skal.

Základní suroviny turnovského piva

Zdrojem vody pivovaru je vlastní vrt o hloubce 45 metrů, který se nachází přímo v areálu podniku, v příjemném a klidném prostředí u břehu řeky Jizery cca 10 minut od centra Turnova – náměstí Českého ráje.

K výrobě se využívá několik druhů sladů v závislosti na druhu piva. Jedná se o světlý český slad, karamelový, mnichovský a barevný. Na světlá piva se využívají vlastnosti světlého českého sladu a nepatrného množství karamelového sladu. Na tmavá piva se používá opět světlý český slad, ale i mnichovský, karamelový a barevný.

Charakteristickou chuť tradičnímu českému nápoji dodává chmel. V Turnově se používá klasický Žatecký poloraný červeňák a také chmel s označením PREMIANT, což je hořko-aromatická odrůda chmele, která byla vyšlechtěna z hybridního potomstva odrůdy Žatecký poloraný červeňák.

X